עדכונים מהבלוג
הכניסו את כתובת המייל לקבלת עידכונים מהבלוג:(כתב: אורי מאיר-צ'יזיק)
לאחרונה נדמה שהאוויר עצמו רוחש תוכניות של ריאלטי-אוכל. תחרויות מצולמות על הכנת המנה הטובה ביותר, הכי יפה, זו שהייתם מוכנים לשלם הרבה עבור טעימה קטנה ממנה. השופטים מתייחסים למורכבות ההכנה, למידת הווירטואוזיות ההגשה ולדיוק בטעם. התוכניות עוסקות, בעצם, במטבח עילי. גורמה. כזה שמבקש להיות קובע-טעם, לקבע דירוג למהו האוכל הטוב ביותר.
למרות שאני שומע תהיות רבות על השאלה "איך בעצם זה עובד?" – תוכניות על מנות שלא אנחנו מכינים, שנאכלות על-ידי אנשים שהם לא אנחנו;
אני רוצה דווקא לדבר על משהו אחר – איך מחליטים מה אוכל טוב?
מדי פעם טלי מעלה על המחשב איזו תוכנית אוכל שכזו מארה"ב, אבל למרות שאני חובב מזון קשה לי לצפות בתוכניות הללו. קשות לי השיפוטיות, התחרותיות והאופן שבו מזון מוצג על המרקע.
בתור התחלה יש איזו בעיה בסיסית בתחרות של אוכל – איך בעצם אפשר לקבוע על מנה אחת שהיא טובה מאחרות? האם אנחנו לא מחנכים את ילדינו שאוכל זה עניין של טעם?
וכהמשך – מובן שהאוכל שמבשלים בתוכניות האלו מסיט במופגן מן השולחן כל סוגיה שקשורה לגורמים שבעיני הם החשובים בבחירת המזון. לא משנה איך גידלו את האוכל, איך התייחסו לאנשים שגידלו אותו וכמובן שלא משנה אם המנה היא מזינה או מזיקה.
אה… ציפיתם ממני לכתוב ביקורת כזו.
אבל זה לא ככה – אני באמת חובב של אוכל.
פעם חלמתי שתהיה לי מסעדה כמו "הכביסה הצרפתית" של תומס קלר, ששוכנת לה בעמק נאפה וואלי בקליפורניה ומתמחה ב… ובכן, באוכל הכי טוב שיש. המוצרים הם הטובים ביותר, היקרים ביותר, המקומיים ביותר והאקזוטיים ביותר, המנות מדויקות, נקיות וטעימות. לפי דבריו של השף הם אפילו מתחשבים בדרכי הגידול של המזון ובשמירת הטבע. בזמנו קניתי את ספר הבישול העבה של המסעדה ואני עדיין מדפדף בו מידי פעם ומביט בתמונות. הוא נראה כמעט כמו ספר טבע, או אלבום על החיים בכפר.
(התמונה מתוך בלוג האוכל http://www.passportfoodie.com)
בראיון עם השף קלר שמעתי אותו מספר שבגלל הבחירה שלו לזקק את המנות הטובות בעולם אין לו חיים חברתיים ואישיים, הוא לא נשוי ואין לא ילדים. זה תנאי בל-יעבור, אצלנו העבודה חייבת להיות חלק מהחיים ומהמשפחה. אבל זה לא רק זה, זה גם יקר. החיפוש אחרי האוכל הטוב בעולם, לפחות כמו שג'וזף קלר עושה אותו, עולה הון תועפות והלקוחות משלמים מחירים מטורפים כדי להגיע ולטעום את האוכל שלו. אני לא רוצה שאנשים יצטרכו לשלם 1000₪ לארוחה אצלי, אני גם לא רוצה שיטוסו מרחבי העולם רק כדי לבקר במסעדה. אני רוצה שיאכלו אוכל מקומי ב- 50 ש"ח.
אם כך, אז מסעדת פועלים. נכון?
אכן, הייתה תקופה שחרשנו את מסעדות הפועלים בארץ. זה זול, אבל האם זה אוכל טוב?
האמת היא שהאוכל של מסעדות הפועלים איננו מסורתי. אלה אינן ממש מסעדות מקומיות, הן מתקינות אוכל מערבי מודרני ממוצרים זולים במיוחד, לא מזינים, ועושות שימוש בדרך כלל בחומרים המזיקים למערכת העיכול. במהלך הסיבובים שלנו זכיתי להיכנס ולבשל בכמה מטבחים במסעדות פועלים ובמסעדות מזרחיות שונות. באחד הכפרים בגליל הזמינו אותי להצטרף למטבח כמה פעמים, אל הנשים המבשלות. נהנתי מכל רגע, אבל צריך להודות על האמת – הרבה אבקת מרק עוף נכנסת שם לאוכל. למעלה מזה, השימוש בשמרים, קמח לבן, אורז לבן וסוכר הוא חדש מאוד במטבחים המסורתיים, אלה אינם רכיבים של מנות מסורתיות. למצער, הם תוספת מודרנית שאף פוגעת במנות. פעם הסתובבתי בנצרת ורציתי לאכול כנאפה. נכנסתי למקום שעושים בו כנאפה וחקרתי את האיש. הוא סיפר לי שהגבינה היא גבינת עיזים ביתית מהכפר, שהוא משתמש במי דבש שהוא מכין מדבש אמיתי. וכמובן בסמנה (חמאה מזוקקת). שאלתי שלוש פעמים כדי להיות בטוח שאני שומע נכון. ביקשתי לראות את הסמנה. מסתבר שסמנה של פעם היא לא סמנה מודרנית – זה היה שמן דקלים מוקשה. כלומר – סוג של מרגרינה משומן טרופי צמחי. מבחינתו זו הייתה סמנה.
לא רק במאכלי פועלים מסתתרים רכיבים כאלה, כמובן. גם המטבחים העיליים מתקשים להסתדר בלי החומרים שכפי הנראה מזיקים לבריאות של כולנו, אבל כולנו משוכנעים בנחיצותם. בעודי כותב כאן התקשר אלי חברי האופה אנומראל וסיפר לי כיצד הסתובב בין מאפיות ה"עילית" בארץ בחיפוש אחר לחם טוב ופשוט לא מצא. הוא לא מצא לחם פשוט שעשוי מקמח מלא, שאור, מלח ומים. כזה כמו שאנחנו מייצרים בכל שיעור אפייה שלנו.
ארוחות עיליות שעולות בזכרון
לפני כמה שבועות הייתי רעב, אבל הייתי ממש ליד שום מקום וכל מה שהיה שם זה גזלן שעושה גם אוכל. עברתי לידו, חשבתי ואז ניגשתי וביקשתי שיכין לי משהו בלי בשר, בלי קמח ובלי מזון מעובד. הוא הכין לי סלט קטן, מעגבניות, בצל, פלפל ירוק חירף, זיתים טובים, מיץ מלימון ושמן זית. ישבתי לידו והתענגתי על הסלט הזה.
את השבוע האחרון למסע הקיץ שלנו בילינו בקיבוץ פלך המקסים. ישבנו אצל חברים, בישלנו ביחד קדירה פשוטה של אורז מלא וירקות אורגניים, סלט שהוספתי לו ריג'לה שקטפתי בגינה, וכוס יין מקומי. ישבנו בחוץ עם השקיעה ואני התענגתי על כל ביס.
כבר כתבתי על הארוחה שאכלתי לפני כמעט שנתיים במאהל בדרום הר חברון. באותו יום בדרום הר חברון אכלתי את אחת מארוחות הבוקר הטובות ביותר שאכלתי בחיי, וכל מה שהיה בה זה פיתה משאור מלא, שנאפתה בטאבון של חלוקי נחל מהחיטה המקומית, סלט שתובל בגבינה קשה מגוררת, חמאה טרייה מאוד וביצה מקושקשת מביצים שנאספו באותו הבוקר שטוגנה עם חמאה. והכל במאהל שאין בו לא חשמל ולא מים זורמים.
ככל שאני חושב על זה, נראה שסיפורי ההצלחות קשורים יותר בפשטות ואילו סיפורי הכישלונות הם מפוארים, כאלה שקשורים בציפיות גדולות.
אוכל עילי בשבילי
אוכל טוב בשבילי הוא אוכל מזין, איכותי, עונתי, ממקורות מוכרים, שאף אדם לא נפגע כדי לספקו ושמתאים לזמן ולמקום בו הוא נאכל.
אולי כל זה מחזיר אותי הביתה. לבשל במקום שלי, את האוכל מהמוצרים המקומיים הכי טובים שיכולים להיות, בצורה פשוטה, עם אהבה לאנשים שאני מבשל להם. בכל מקרה, האדם שהכי אוהב את האוכל שאני מבשל זו טלי, והיא ממילא מבקרת מחמירה מאוד.
עכשו אני זוכר למה תוכניות על מסעדות יוקרה מגרות אותי וגם למה אני רוצה להשאר בבית.
טורים של אורי על מטבח עילי:
- שקוף שזה מכאן – על מסעדה שמבקשת לזקק את המזון הטבעי אל המטבח העילי.
- אוכל עושים באהבה – על גורמה שמסתכל על האוכל ומטבח שמביט בסועדים.
בקר טוב אורי
מענין…
:wub: :wub: :wub: :heart:
כמו תמיד, גם תענוג לקרוא וגם לעורר את המחשבה.
בשבוע שעבר, באחד הבקרים, קמתי לי לגינה, קטפתי עגבניות וכמה עלי בזיליקום, אספתי ביצים, נכנסתי הביתה, פרסתי לחם מהשכן, שמן זית מהשכנה, לבנה מההוא ממול וקצת זיתים מהצנצנת שלי – והרכבתי לי ארוחת בוקר קטנה, פשוטה, טעימה וכה מקומית, שכל היום היה לי טוב.
בריאות!
אחחח.. תודה רבה על הכתיבה והתובנות.
שוב נהניתי לקרוא, והפעם גם נטית איתי חסד ועזרת לי בשבוע ההימנעות מקריאת חדשות ברשת( הקמח הלבן המצופה סוכר של האינטרנט)
זה נוהג שסיגלתי לי מדי מספר שבועות וקריאת מאמרים מעניינים כמו שכתבת עוזר לי להשביע את יצר הקריאה והסקרנות שמתעורר עם הלחיצה על כפתור הדלקת המסך.
:whistle:
השעה שעת לילה מאוחרת, שמרתי את הפוסט שלך לשעה של שקט ש…הגיעה רק עכשיו.
כתמיד,
תאווה לקרוא את ההבנות וההשגות שלך על אוכל.
וגם,
החלטתי החלטה, לנסות ולאכול במסעדות אוכל מדויק יותר.
כי מה שאני מצליחה ליישם במטבח שלי מזה 3 שנים,
אני ממש לא מצליחה כשאני אוכלת בחוץ…
תאוותנות? חזירות?
מה דעתך לייסד אינדקס (כמו זה של המזון המקומי) של מסעדות?
אולי משהו עם דרוג כוכבי אורי?
5- הכי טהור
1- הכי שחור?
בינתיים אשאר רעבה עד לארוחת הבוקר.
לילה טוב
חשבנו על אינדקס כזה.
רק צריך עזרה באירגון.
בין המקומית לג'אווהר ולספרים שלו נראה לי שאורי מוצף… :happy:
אורי'לה, זה לא כתיבת טור זה שירה. שיר הלל לכאן ועכשיו, למזון מקומי, לכל מה שאתה "מטיף" (קשה לי לקרוא לך מטיף, אולי ההגדרה, משמש מודל נכונה) לאיך שאתם חיים. כן יירבו כמותכם.
הי מירב. תודה!
מתגבשת לה כאן תוכנית לסמינר ג'אווהר. מקווה שתבואי.
הי טלי,
אשמח לקבל פרטים על הסמינר.
פרטים ראשוניים מופיעים כאן: http://www.mazon-izun.com/?page_id=7345
הנושא יהיה תרופות.
אורי יקר
השם הוא תומס קלר, לא ג'וזף קלר, ויש לו שתי מסעדות יקרות בברקלי ובניו יורק, אבל גם כמה מסעדות
ומאפיות שמגישות אוכל נהדר ובין השאר שלל מנות גם בחמישים שקלים, חבל לשפוט כל כך מהר…
אם תבדוק תמצא ששפים רבים בארה"ב ובאירופה פתחו וממשיכים לפתוח מסעדות שכונתיות וזולות יותר לצד היקרות שלהן, עם חומרי גלם מקומיים, אורגניים, עונתיים וידידותיים לסביבה ולבעלי החיים. כן, עם מנות בחמישים שקלים, ולחם שאור אמיתי.
אנחנו גרים בניו יורק, מכינים הכל מאפס ואוכלים אוכל אמיתי בריא ומזין, מתסיסים, מנביטים, טוחנים קמח,אופים לחמים ומבשלים הכל בעצמנו. אנחנו חובבי אוכל וחלק מהחוויות שלנו הן ללכת מדי פעם למסעדות כמו Per Se של תומס קלר ואחרות שעומדות בסטנדרטים התזונתיים והקולינרים. The French Laundry, כמו Per Se, היא מסעדה שגם כן ביקרנו בה כמה פעמים במהלך השנים, ושתיהן מסעדות שרוב הסועדים הולכים אליהן כדי לחוות חוויה של פעם בחיים, משהו אחר ופנומנלי. לכן הם מגיעים מרחבי העולם, ולכן הם מוכנים לשלם את מחיר הארוחה. ההשוואה שלך היא לא במקומה, המידע לא מדוייק ומטעה, וגם אם נניח בצד את "אל תדון אדם עד שתגיע למקומו" אני חושבת שמן הראוי לאכול במסעדה לפחות פעם אחת לפני שכותבים עליה או על השף שלה, וכן לבדוק את כל העובדות. אגב, בכל ראיון עם תומס קלר הוא אומר שהדבר הכי חשוב מבחינתו הוא יצירת החוויה השלמה של הסועד, וזה כולל את הישיבה במסעדה, השירות, השתייה, העיצוב, הפרחים, האווירה, והאוכל. הכל צריך להשתלב ביחד. אצלו לא מדובר רק על חומרי גלם, מנות נקיות, או אוכל טוב. ההשוואה לא רלוונטית.
המשך שבוע טוב וטעים.
שלום ליה.
לגבי טעות ההקלדה – היא שלי. אני מתנצלת על כך ותיקנתי.
לגבי ההתנשאות – אני דווקא קראתי בדבריו של אורי הרבה הערכה לשף קלר. הוא למעשה כותב שהיה רוצה יצור מטבח כזה, אך הוא בוחר בחיים שפויים יותר…. ואני, כאשתו, שמחה שבחר במשפחה על פני קריירה 🙂