עדכונים מהבלוג
הכניסו את כתובת המייל לקבלת עידכונים מהבלוג:(כתב: אורי מאיר-צ'יזיק)
הרבה אנשים מספרים לי שהם נהנים לראות טלוויזיה לפני השינה, זה מרגיע אותם וככה הם נרדמים – עם טלוויזיה דלוקה. לאחרונה שמעתי כבר גם על ילדים שנרדמים כך. בעיני זו מגמה מדאיגה, ועוד יותר מדאיגה הנטייה להשתמש במחשב בשעות החשיכה ולקראת השינה.
טלי תמיד אומרת לי להיזהר באמירות שלי, אז הנה אני אומר בזהירות: ההתנהגות שלנו חשובה לבריאותנו לא פחות מהתזונה שלנו, ולראות תוכנית טלויזיה או חדשות לפני השינה זה שווה ערך לשתיית פחית קולה לפני השינה. כן, עם כל הסוכר והקפאין ועם החומרים הנוספים שמשפיעים בטווח הרחוק.
יש כמה בעיות עם צפייה בטלויזיה לפני השינה:
זיהום אור – בעולם המודרני קל מאוד להשתמש בחשמל ואנחנו מאירים כל פינה על פני הגלובוס. הדבר גורם ל"זיהום אור". חוקרים מצאו כי חשיפה לאור מלאכותי בלילה פוגעת במנגנון חלוקת התאים, ידוע גם כי היא פוגעת בהפרשת המלטונין והסרטונין בעת השינה. מובן שהחשיפה לאור בשעות החשיכה פוגעת בנו בדרכים נוספות, חלקן עדיין לא נחקרו עד תומן. לתאי הגוף שלנו יש שעון ביולוגי שדרוש לו זמן של חושך ומנוחה בשעות הלילה, כאשר אנחנו חושפים אותו לאור בצורה מלאכותית משתבשת פעילותו. כמו זיהום אוויר שמפריע לנשימה, כך זיהום אור המפריע לפעילויות שונות, לרבות פעילות המוח.
לילותיו המוארים של העולם – תמונה המורכבת מתמונות רבות שצולמו מהחלל ע"י נאסא
אור מסך – גם האור שמגיע ממסך המחשב או הטלויזיה הוא חלק מזיהום האור הזה, ומעבר לפגיעה שלו במערכות התיזמון הביולוגיות הוא גורם גם לבעיות עיניים. אחת התופעות המוכרות כיום היא Computer Vision Syndrome, תסמונת ראיית המחשב שגורמת ללקות ראייה זמנית. גם אני חשוף הרבה במהלך שעות היום למסך המחשב. אני מקל על עיני על-ידי הפסקות יזומות, וגם לאחרונה באמצעות העברת חלק ניכר מהקריאה למסך ה"קינדל", שאין לו תאורה אחורית ואיננו פולט אור.
שעון ביולוגי – דן אבן, כתב הרפואה של "הארץ", סיפר על מחקרים שנעשו בתחום המכונה "ג'ט לג חברתי".
המערכת הביולוגית הרגישה שלנו בנויה בהתאם ללוח השנה הטבעי, בו התפתחנו. כשאנחנו לא פועלים על פי התנאים שמתאימים לגוף שלנו נוצר ג'ט לג. ישנם מיני ג'טלגים שונים, ביניהם זה המוכר מהטיסה ממקום למקום באיזורי זמן שונים, יש ג'ט-לג חברתי, ויש גם את הפער בין שעות השינה שהגוף זקוק להן לבין הזמן המוקדש למחשב ולטלוויזיה. המחקרים הראו ששינוי בשעות השינה בעקבות צפייה בטלויזיה וגלישה באינטרנט גורם לעיכוב ולחוסר התאמה בשעון הביולוגי, מה שבין השאר מעלה את הסיכון לעודף משקל.
אבן כותב: "חוקרים בריטיים מאוניברסיטת אוקספורד קבעו במאמר תגובה למחקר כי תופעת הג'ט לג החברתי היא דוגמה למחיר שמשלם האדם על מאמציו לקבוע סדר יום המנוגד לזה שמייצר הטבע."
סטרס (דחק) – כמובן שמעבר לכל הנזק לעיניים ולשעון הביולוגי יש גם את הסטרס. אנשים רבים טוענים ומתעקשים שזו הדרך שלהם לנוח – מול הטלוויזיה או המחשב. גם כשאנחנו יושבים מול הטלויזיה ללא תנועה וצופים בתוכניות בידור המיועדות לגרום לנו התרגשות, אזי המערכות שלנו נמצאות במתח וחוות את המתח על המסך ממש כאילו היו חלק ממנו. מדובר לא רק בסדרות מתח, דרמה, ריאלטי או חדשות, כיום כל תוכנית בידור מנסה לגרום לנו "להרגיש משהו", אם אנחנו לא מרגישים אז אנחנו מעבירים ערוץ. (בעצם, זה קצת פחות תקף כשצופים בתוכנית כמו "רגע עם דודלי" למרות שגם שם יש רגעי מתח – בעיקר כשנאבד המפתח של חביתוש). כיום אין ספק שכמות המתח שאנו נמצאים בו משפיעה על בריאותנו – התרגלנו לחיות במתח גבוה ואנחנו ממשיכים אותו אל תוך שעות הפנאי שלנו.
זמן – מעבר לכל אלו יש גם את הזמן. אנחנו כל הזמן טוענים שאין לנו זמן לנוח או להיות עם ילדינו, ואפילו (זה משהו שאני שומע הרבה) אין זמן לעשות קניות מושכלות ולכן אנחנו הולכים לסופר. אנחנו מבזבזים המון זמן מנוחה או זמן לבלות בחיק האהובים לנו כשאנחנו מול מסך המחשב או הטלויזיה.
לפני פרוץ הבנות לחיינו, החלטנו שעם רדת החשיכה בחוץ תרד גם החשיכה בבית. נשאיר כמה שפחות אורות ונקפיד להנמיך ולצמצם רעשים. אנחנו מדליקים רק את האורות שממש נחוצים לפעילות שלנו, עדיף ממנורה קטנה או בכלל בחדר אחר. זה מעט מסובך יותר עכשו שהן יכולות להפעיל ולכבות אורות בעצמן, אולם העקרון נשמר. בערבים בהם אנחנו מבקרים או לנים בבתים עם מסכים פעילים אנחנו ממש יכולים לראות את ההבדל.
לסיום
לסיום נחזור לרגע לאוכל שאנחנו אוכלים – את זיהום האור (וגם הסטרס) אנחנו לא יוצרים רק לעצמנו, אלא גם לבעלי החיים שאנחנו מגדלים ואוכלים. אנחנו עושים את זה בצורה הכי ברורה לתרנגולות המטילות: תרנגולת מטילה שתי ביצים כל שלושה ימים. פעם זה היה די והותר, אך כיום אנחנו רוצים שתרנגולת תטיל ביצה כל יום. לצורך כך מגדלים את התרנגולות בלולים אטומים לאור יום, ומפעילים את האור באופן מלאכותי כך שיווצרו שלושה ימים מכל שני ימים, וכך יש ביצה בכל יום.
שבוע טוב.
ושוב, מאמר מאיר עיניים. כייף לפתוח אתך את השבוע.
שמחה לשתף אותך ואת הקוראים בסיפור אישי.
שנים סבלתי מהפרעות שינה חמורות.
אחרי אבחון מעמיק במעבדת שינה הודיעו לי שאין טיפול לתסמונת הנקראת: תמונת השינה הקלה.
הבנתי שאין מזור…
אולם,
לפני שלוש שנים שיניתי את התזונה שלי ושל בני משפחתי, עברנו למזון לא מעובד, שאינו מכיל סוכר לבן, מייצבים או צבעי מאכל. אנו ממעיטים ככל הניתן לצרוך גלוטן ומשתדלים לבחור מזון נקי, הקרוב כמה שניתן למקור ו…הכי חשוב, הוצאנו את הטלוויזיה מהבית.
וראו איזה פלא,
אחרי שלושה שבועות – שהיו קשים ביותר ולוו בתופעות של בכי לא נשלט, דיכאון ואומללות אין קץ –
התחלתי להירדם בקלות ולישון ללא הפרעות.
עכשיו נשאר לי להפחית את שעות המחשב ולקוות לחיות עד גיל מאה בבריאות משובחת.
שיהיה רק טוב
יד ימינה השנייה של המלכה הירוקה
רויטל, כמה מעניין וטוב לקרוא את המידע הזה.
טוב שהוספת אותו כאן.
תודה!
התחלתי לקרוא את המאמר שלך ומיד נזכרתי בתרנגולות המסכנות, אז התחלתי לגלגל למטה וראיתי את תמונת הלול כאן.
בילדותי למדתי בבית ספר חקלאי וחלק מהלימוד שלי היה בלול כדי ללמוד ולעשות בגרות בענף החי.
אכן, התרנגולות שהו באור המלאכותי וברמאות הכריחו אותן להטיל ביצים. כואב לי ולא נעים לי לספר את זה כאן, אבל התרנגולות היו ממש נקרעות, גוף שאמור להטיל ביצה בכמות מסוימת ומכריחים אותה להטיל פי שלוש, לא עומד בלחץ :angry: ממש זוועה.
זה באמת קשה.
את יודעת שורי, אני גדלתי לתוך תעשיית החלב. בשלב כלשהו הבנתי את האכזריות והפסקתי לעבוד בזה.
:w00t: תןדה תודה על המידע! כמה טוב שאתה כאן לפקוח את ענינו!