עדכונים מהבלוג
הכניסו את כתובת המייל לקבלת עידכונים מהבלוג:(כתב: אורי מאיר-צ'יזיק)
לאף אחד כבר אין ספק שאנחנו בתוך מגיפה של סוכרת. אטלס הסוכרת העדכני (2015) של האגודה בינ"ל לסוכרת, אחד המסמכים המעניינים והמפורטים שעוסקים בתחלואה וסוכרת, מציג נתונים מדאיגים ביותר. בשנת 2015 מתו מסוכרת 5 מיליון אנשים בעולם. לשם השוואה – 1.5 מיליון מתו מאיידס. ב- 2015 היו בעולם 415 מיליון חולי סוכרת. חצי מהמבוגרים החולים בסוכרת אינם מאובחנים, ועוד נתונים רבים…
את אטלס הסוכרת העולמי אפשר למצוא בקישור – http://www.diabetesatlas.org/
וכאן נמצא המאמר הקודם שלנו בנושא.
עכשיו, מה עושים עם זה?
בקרוב עומדות להתפרסם המסקנות וההמלצות של ועדת האסדרה של משרד הבריאות הישראלי, המכונה גם ועדת הסוכר. אף אחד לא באמת יודע מה יקרה עם מסקנות אלו וכמה הן תהיינה חזקות ומשמעותיות. מצד אחד עולים סימנים מדאיגים להשפעה של תעשיינים על עבודתם של אנשי המקצוע בתחום הבריאות, מצד שני שר הבריאות יוצא בהצהרות משמעותיות שיש בדעתו לשמור על יושרת התהליך המקצועי.
נכתוב על הדו"ח ומסקנותיו, כשתצאנה.
כמבוא לכך, נפרוש כאן מעט מהשיקולים בנושא הטיפול הציבורי בתחום הסוכרת, המחלה הראשונה שאיננה זיהומית שהוכרזה כמגיפה.
במאי 2015 נערכה ועידה של ארגון הבריאות העולמי בנושא מדיניות פיסקלית (כלכלית) כדרך למניעת מחלות שאינן מדבקות (non-communicable disease). הועידה בחנה תיאורי מקרה שנוגעים לפעילות כלכלית כדרך למניעת מחלות כאלו, וניסתה להפיק מסקנות ראשוניות ממה שנלמד בשטח ברחבי העולם. אחת המחלות הללו היא הסוכרת, ויש עוד שקשורות בסוכר. הדו"ח שיצרה הועדה הבינ"ל יצא די מזמן, אבל אני רוצה להתייחס אליו עכשו לקראת ההמלצות של ועדת האסדרה.
קישור לדוח המלא – http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/250131/1/9789241511247-eng.pdf?ua=1
מתוך הדו"ח של ארגון הבריאות העולמי:
- יש עדויות מספקות לכך שמיסוי מתוכנן כהלכה שמוטל של משקאות ממותקים מוביל לירידה בצריכה של אותם משקאות, בהתאמה לגודל המס ולעלייה במחיר שהוא גורר אחריו, אם העלייה הזו היא של יותר מ-20% במחיר לצרכן.
- ישנן גם עדויות מחקריות דומות המראות שסיבסוד של ירקות ופירות טריים מוריד את מחירם ב-10 עד 30 אחוזים, ומעלה בצורה משמעותית את צריכתם.
- מבחינה בריאותית נראה שהאפקט הגדול ביותר הוא בשילוב בין הטלת מס על משקאות ממותקים לבין סיבסוד פירות וירקות טריים.
- המס האפקטיבי ביותר הוא זה המוטל על המוצר הסופי ולא על הרכיבים לפני הכנת המוצר.
- ההשפעה הגדולה ביותר של הטלת מיסים כאלו היא במדינות עם מערכת מיסוי חזקה (בישראל יש מערכת מיסוי חזקה – משמע שהטלת המס היא באמת אפקטיבית וניתנת לגבייה).
- תמיד התעשייה תעשה כל שביכולתה להתנגד למיסים אלו, וחלק מהעניין הוא להיות אקטיביים (המדינה) בעמידה ובהצגת הנתונים אל מול התעשייה.
- הדו"ח גם אומר בצורה חד משמעית שזה יעבוד רק אם המטרה של המדינה היא לא להרוויח כסף, אלא בריאות הציבור (אני לא יודע איך נערי האוצר יסתדרו עם זה).
מה קורה בעולם?
ב-2011 הטילה צרפת מס על משקאות שמוסף להם סוכר או ממתיקים אחרים, ומ-2013 כל ההכנסות ממס זה מועברות לביטוח הלאומי הצרפתי. המס גרם לירידה בצריכת המשקאות הממותקים, בעיקר אצל צעירים ואוכלוסיות ממעמד סוציואקונומי נמוך.
בהונגריה עבר ב-2011 חוק 'מס מוצרים לבריאות הציבור', המטיל מס על מוצרים שיוצרים נזק מוכח לבריאות. המס גרם לירידה משמעותית בקניית המוצרים המזיקים בקרב כ-30 אחוז מהצרכנים, גם בשל המחיר אבל גם בשל העלייה במודעות לאוכל מזיק. במקביל התחילו יצרני המזון לשנות את הרכב המזון הנמכר בשווקים.
אפילו במאוריטניה (מגדלת ויצרנית סוכר) מוטל מס על סוכר, אך הוא מוטל על הסוכר גולמי לפני תחילת יצור מוצרי הצריכה דבר המקשה על בדיקת האפקטיוויות של המס.
אקוודור היא המדינה הראשונה בדרום אמריקה בה נכנס לתוקפו חוק סימון מזון שמסמן בקדמת המוצר אם הוא מזין או מזיק. זה קרה ב-2014.
במקסיקו מוטל מס על משקאות ממותקים, אבקות משקה וממתקים משנת 2014. את המס משלמים היצרנים והוא הביא לעלייה של כ-10% במחירי המוצרים. ממחקרים שנערכו אחרי הטלת המס עולה שעד סוף 2014 חלה ירידה של 12% בצריכה משקאות ממותקים, בעיקר באוכלוסיות ממעמד סוציואקונומי נמוך.
מה קורה אצלנו?
אצלנו ממתינים. בקרוב תוציא הועדה את המלצותיה.
בתחילת הדרך דובר על פיקוח על המחירים וגם על מיסוי מוצרי מזון מזיקים ומשקאות ממותקים. קשה לדעת לאן יובילו ההמלצות ואני כבר שומע אמירות שמדברות על התחשבות או הסכמות שצריך להגיע אליהן עם התעשייה.
בריאות הציבור היא הדבר היחיד שצריך לעמוד לנגד עיניהם של אנשי הועדה וגם של אנשי הביצוע, ובראשם שר הבריאות מנכ"ל משרד הבריאות, כשיבואו ליישם את המלצותיה.
אין ספק שכל מהלך שיביא (באמת יביא) להקטנת צריכת הסוכר המעובד והפחמימות הפשוטות בציבור הישראלי בכללותו, יהיה ברכה.
ברגע שיצאו ההמלצות אני מבטיח להביא את תגובתי אליהן, זה רק קדימון.