עדכונים מהבלוג

הכניסו את כתובת המייל לקבלת עידכונים מהבלוג:
Loading
ינואר 3, 2018
(כתב: אורי מאיר-צ'יזיק)
כולנו רגילים לחשוב בתבניות, מתייחסים לבריאות שלנו ולמצבי החולי שלנו בהתאם לאותן התבניות אליהן הורגלנו.
ללמוד את הרפואה העתיקה זה ללמוד שפה חדשה, והחלק הקשה בלימוד שפה חדש הוא לנסות לשים לרגע בצד את תבניות המחשבה אליהן התרגלנו. בקרוב יצא לדרך קורס מקוון ברפואה עתיקה, קורס שהוא הזדמנות ללמוד שפה חדשה ולהרכיב משקפיים שונים. אלה יאפשרו לנו להביט על נושא הבריאות והחולי דרך עיניה של הרפואה הערבית העתיקה, ובכך יפתחו לנו פתח לחשיבה שונה אודותיהן.
הנה כמה מחשבות על העמקה אל תוך הרפואה הערבית העתיקה:
 
ג'אווהר לוח שרטוט

הלוח

 
כך נראה הלוח אחרי שאני מלמד על מזגים ברפואה העתיקה. בכל שנה אני לומד עוד קצת והלוח משתכלל עוד קצת. הוא נעשה מורכב יותר, אבל איכשהו גם מובן יותר. שרטוט המזגים הוא המפה הבסיסית שמייצגת את תפיסת העולם של תורת היסודות, המזגים והמרות. לקראת הקורס המקוון שלנו, שיתחיל בקרוב, התחדשנו בלוח גרפי אלקטרוני. כך, גם כשאני מלמד את הנושא דרך הרשת אוכל להמשיך לצייר, לשרטט ולבנות משקפיים חדשים מתוך טקסטים עתיקים.
 
 
שלוש פעמים
בכתיבתו הרפואית חוזר הרמב"ם על כל רעיון שלוש פעמים.
בהרצאות עולה התהיה – למה הוא עושה זאת? האם הוא מזלזל ביכולת ההבנה שלנו? הוא לא חושב שהבנו כבר אחרי הפעם הראשונה?
ככל שעובר הזמן ואני מתעמק יותר בטקסטים של הרמב"ם, בעיקר כשאני קורא אותם עם חברים, אני מרגיש שמטרתו הפשוטה הייתה הנגשה. הרי הוא לא המציא את הפילוסופיה הרפואית העתיקה עליה הוא נסמך, אך מדובר היה ברפואה שכל אחד צריך להבין כדי להפעיל אותה במטבח ביתו ובאורחות חייו. הרמב"ם ביקש לסייע אנשים להבינה ולהפנימה, גם אם במקרים מסויימים צריך לחזור על הדברים כמה פעמים.
 

ג'אווהר

אל תטפלו במחלה

"ידוע, מדבריהם של הרופאים, שלמחלה זו יש סיבות רבות ואופי המחלה משתנה על-פי השתנות הסיבות. עוד, ידוע וגלוי שאי אפשר להגיע לריפוי המחלה באמצעות התייחסות ישירה למחלה אלא על-ידי העיון  וההשתדלות במזגו  של החולה ושל כל אבר מאבריו ובמיוחד במזג האיבר החולה." *
 
זהו אחד ממשפטי המפתח של הרמב"ם שהביאו אותי להבנת מהות הטיפול במחלות, על-פי הרפואה הערבית העתיקה. הרופאים שפעלו לפי אותה רפואה, והרמב"ם ביניהם, סברו שלא ניתן לטפל במחלה עצמה. זאת, מכיוון שהמחלה היא סימפטום שיכול להיגרם מאינספור סיבות שונות.
כדי לעזור לגוף לטפל במחלה, צריך להביא לאיזונו והדרך להביא לאיזונו של הגוף היא "להשתדל במזגו שלה החולה".
מה זה אומר? מהו מזגו של החולה? כיצד מגלים אותו ואיך משתדלים אצלו?
בשביל זה צריך להבין את היסודות של הרפואה המקומית העתיקה ולצעוד בה עקב בצד אגודל.
 
* המשפט מצוטט מתוך "האגרת על הקצרת" שכתב הרמב"ם, העיבוד של התרגום מערבית הוא שלי.

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *