עדכונים מהבלוג
הכניסו את כתובת המייל לקבלת עידכונים מהבלוג:(כתב: אורי מאיר-צ'יזיק)
היום במקרה נדרשתי לשאלת פרי עץ הדעת. שאלו אותי בפגישה איזה פרי אני חושב שהוא פרי עץ הדעת.
פתאום הבנתי שאני מלמד את הנושא ומדבר על כל הפרשנויות אבל אף פעם לא חשבתי מה אני עצמי חושב.
אז חשבתי, ועכשיו גם לי יש דעה משלי.
אבל קודם הקדמה:
פרשנים רבים עסקו ועדיין עוסקים בשאלה מה היה פרי עץ הדעת. הרי אותנו לימדו שזה היה התפוח, אבל בפרשנות גם המחקרית וגם הדתית הדעות מגוונות. יש שזיהו אותו עם גפן, תאנה, אתרוג ואפילו חיטה. לכל זיהוי הסבר ופרשנות מקיפים. אחד המעניינים ביותר הוא זיהוי פרי עץ הדעת עם החיטה, בגלל שהחיטה על-פי חז"ל מסמלת את המזון היסודי של האדם אחרי המהפכה החקלאית (סיפור היציאה מגן עדן מספר את סיפור המעבר מתרבות ציידית לקטים לתרבות חקלאית של ישובי קבע). הפרשנות עוסקת בחטא ובעונש, ובשאלת מתי ואיך יסתיים במצב הזמני הזה בו אנחנו תלויים בחיטה ומתי נשוב לקבל את השפע האלוהי. מתי תגמר תקופת העונש. בפרשנות מתואר החיטה בגן עדן כעץ, ורק אחרי קבלת העונש הפכה לעשב, כזה שיש בו טוב ורע כפי שמתואר בסיפור החטא.
ועכשיו נחזור לשאלה
הפרשנות שלי מתחברת לקשר בין סיפור גן העדן למהפכה החקלאית. כשאני מלמד את המהפכה החקלאית, אני מסביר שהשינוי המרכזי בין לקטים ציידים (אדם וחווה) לבין החקלאים הוא, על רגל אחת, אגירת המזון: לקטים ציידים לא אגרו מזון וחקלאים אוגרים מזון.
אגירת המזון הזו, היא זו שהפכה אותנו מחברה הומגנית שמתחלקת בכל לחברה שבה לאחדים יש יותר משאבים, ולכן כח חברתי גדול יותר מלאחרים, המועבר בירושה. אני נותן בשיעורי את סיפור גן עדן כסיפור שמגיע מתוך הבנה שהמעבר הזה (מליקוט לחקלאות) היה טעות, ולכן הדרך היחידה להסביר אותו הוא שקיבלנו עונש.
בתוך הסיפור הזה, לטעמי, לקיחת או אכילת פרי עץ הדעת, מסמלת את השלב שבוא הפסקנו להתחלק האחד עם השני, וגם עם הטבע שסביבנו ולקחנו את הפרי לעצמנו – זו נקודת המפנה.
מאז ועד היום התהליך הזה התעצם, אנשים רוצים יותר ויותר. בהתחלה זה היה מזון, אך עתה זה גם רכוש וממון, הפסקנו לחלוק והפסקנו לדאוג לטבע שמסביבנו, הפסקנו להרגיש חלק ממנו ואנחנו מנסים להשתלט עליו. אולי הפרשנות של חז"ל צריכה הייתה לשאוף לחזור חזרה לחיים יותר שוויניים וכאלו ששמים לב גם לטבע שמסביבנו וגם האחד אל השני.
מציע לכן לקחת כמה דקות ולחזור לקרוא בספר בראשית פרק ב' ו-ג'.
פוסט מעולה! בדיוק בזמן. אני מקריאה עכשיו לאלה (בת תשע וחצי) את ספר בראשית ואחת השאלותשהיא שאלה היתה מה בעצם היה פרי עץ הדעת. רעיון התפוח ירד מהפרק בגלל שהו "בכלל לא מפתה" לדעתה. הבחירה שלה היא תות עץ. רצוי מהזן הארוך
תודה רויטל,
מעניין.
מקורות תות העץ הם אכן באיזור אסיה, סביר שבין הפרת לחידקל 🙂
אני מאמץ את הפרשנות הזו
אורי יקר,
חז"ל אמרו וכל הזמן אומרים וגם אני מאמינה בזה:
"ואהבת את רעך כמוך"
"אהבת חינם"
זה בדיוק מה שאתה אומר אבל במילים אחרות שכולם מבינים (אני מקווה)
שבוע טוב ומבורך איש יקר